torstai 8. syyskuuta 2011

Vuoden kuluttua juhlitaan

Hyvät insinöörit ja muut ihmiset - vuoden kuluttua näihin aikoihin on Suuren Juhlan aika. Suomalainen insinöörikoulutus täyttää sata vuotta.
”Tampereen reaalilyseon rehtori, tohtori Relander esitti 1902, että perustettaisiin ammatillinen oppilaitos tekniikkaan. Teknikoiden seura ja teollisuuskoulun opettajien kokous hyväksyi 1905 ajatuksen, että perustetaan Tampereelle teknillinen opisto. Asiaa pohtinut komitea laati teknilliselle opistolle yksityiskohtaisen opetusohjelman tuntijakoineen ja esitti sijoituspaikaksi Tamperetta. Komitea arveli, että koulu voisi aloittaa jo 1908, mutta opistoa koskeva asetus annettiin vasta 1911 ja opisto aloitti toimintansa syyskuun 1. päivänä 1912. Teknillisen opiston opetus jakautui Armollisen Asetuksen mukaan seuraaville ammattiosastoille: huonerakennusosasto, konerakennusosasto, sähköteknillinen osasto ja tehdasteollisuusosasto, jonka alaosastoja olivat paperiteollisuus-, kutomateollisuus- ja värjäys-, valkaisu- ja viimeistelyosasto.”
(Tampereen teknillinen oppilaitos 1886-1986, Veikko Valorinta 1986)

Suomalaisten ammattikorkeakoulujen nykyisen insinöörikoulutuksen juuret ovat siis lähtöisin vuodesta 1912 ja silloisesta Tampereen teknillisestä opistosta.

Juhlavalmistelut Tampereella ovat alkaneet. Työryhmiin on kutsuttu insinöörejä, diplomi-insinöörejä, lisensiaatteja – ja taitaapa mukana olla jokunen humanistikin. Tarkoituksena on järjestää kunnon juhlat, niitähän on vain kerran sadassa vuodessa. Ja nämä ovat ne ensimmäiset!

Vuoden 2012 lokakuun ensimmäinen viikko pyhitetään Tampereen ammattikorkeakoulussa insinööriopiskelijoiden ja -opettajien erityiseksi toiminta- ja juhlaviikoksi. Tampereen teknillisestä opistosta ja Tampereen ammattikorkeakoulusta insinööreiksi vuosisadan varrella valmistuneet pitävät alkuviikosta luentoja ja erikoisluentoja nykyisille insinööriopiskelijoille. Myös entiset insinöörien opettajat tulevat kertomaan oppejaan nuoremmille ns. ”opiksi ja ojennukseksi”.

Esityksistä tehdään kirja tai ekirja. Ja legendaarisista ”Tekun tarinoista” toinen kirja. Pitäähän insinööreistä ja heidän opeistaan olla kirjoja! Viikolla on myös teemanäyttelyitä, tapaamisia ja toimintaa. Oppilaskuntakin täyttää sata vuotta. INSSI-foorumissa viikon loppupuolella tapaavat Suomen insinöörikouluttajat kaksipäiväisessä pedagogisessa tilaisuudessa. Torstai-iltana juhlitaan teatterissa uutuusmusikaalin parissa, ja pääjuhla on perjantaina TAMKin juhlasalissa. Pääjuhlaan osallistuu suuri määrä insinöörejä, insinöörikouluttajia ja -opiskelijoita yhdessä muiden merkittävien suomalaisten vaikuttajien kanssa. Juhlaviikon päättää Tampereen kaupungin vastaanotto Raatihuoneella.

Juhlaviikon merkeissä haluamme tuoda esiin mm. insinöörikoulutuksen merkityksen Suomen taloudelliselle menestymiselle, yhdistää Suomen insinöörikoulutuksen historiaa nykypäivään ja tulevaisuuteen, lisätä insinöörikoulutuksen tunnettuutta ja vetovoimaisuutta nuorten keskuudessa, lisätä ammattikorkeakoulujen ja elinkeinoelämän yhteistyötä sekä kehittää insinöörikoulutusta.

Näissä mietteissä haluan jo nyt toivottaa kaikki tervetulleiksi lokakuussa 2012 Tampereen ammattikorkeakoulun järjestämään toiminta- ja juhlaviikkoon. Sivusto www.insinooritsatavuotta.fi seuraa jatkossakin juhlavalmisteluja. Ilmoittautuminen mm. INSSI-foorumiin alkaa maaliskuussa 2012.


 

Harri Miettinen,
juhlatoimikunnan puheenjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommentti.